Maar liefst 20% van de huishoudens in Nederland zouden te maken kunnen krijgen met extra kosten voor het delen van een Netflix-account buiten het eigen huishouden sinds 2023. Dit verrassende feit onderstreept de enorme impact die streamingdiensten hebben op ons dagelijks leven. In het digitale tijdperk zijn streamingdiensten in Nederland snel populair geworden, waarbij ze traditionele televisie-uitzendingen en zelfs bioscopen uitdagen. Met een verscheidenheid aan diensten die verschillende soorten streamingdiensten aanbieden, is er voor iedere kijker wat wils. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van de beschikbare streamingdiensten in Nederland.

Belangrijkste inzichten:

  • Streamingdiensten zijn in opmars in Nederland, met een impact op traditionele televisie en bioscopen.
  • Er is een grote verscheidenheid aan streamingdiensten met verschillende soorten content.
  • Kijkers hebben ruime keuze uit een breed aanbod aan streamingdiensten in 2024.
  • De prijzen en abonnementen van streamingdiensten variëren sterk, afhankelijk van de verschillende series en films die ze aanbieden.
  • Sommige diensten richten zich op specifieke doelgroepen, zoals sportliefhebbers en gezinnen met kinderen.

Introductie van streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap. In het begin werden deze ook wel video on demand platforms genoemd, omdat je net als bij zelfgemaakte video’s geen last had van reclame. Tegenwoordig is die term echter te beperkt voor veel van deze streamingdiensten. Televisie kijken on demand, een film kijken wanneer het jou uitkomt of tv-programma’s terugkijken – het kan allemaal, gecombineerd met of zonder een traditioneel tv-abonnement.

Populariteit van verschillende streamingdiensten in Nederland

De populariteit van streamingdiensten in Nederland is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Kijkers hebben nu een ruim aanbod aan Nederlandse series, Deense thrillers, exclusieve films, unieke arthouse-producties en populaire blockbusters tot hun beschikking. Ook is er veel aanbod aan Nederlandse tv. Deze verscheidenheid aan genres en content daagt traditionele televisie-uitzendingen en bioscopen uit, met een impact op het kijkgedrag van veel Nederlanders.

Uitdaging voor traditionele televisie-uitzendingen en bioscopen

De opkomst van streamingdiensten heeft een aanzienlijke invloed gehad op de traditionele televisie-uitzendingen en bioscoopbezoek in Nederland. Kijkers hebben nu de vrijheid om op hun eigen moment en met hun eigen device te kijken, wat leidt tot een verandering in het consumptiepatroon. Deze flexibiliteit en on-demand aanbod maken streamingdiensten tot een aantrekkelijk alternatief voor veel Nederlanders.

Verscheidenheid aan diensten en soorten content

Het Nederlandse streaming landschap biedt een brede waaier aan diensten, elk met hun eigen unieke content en functionaliteiten. Dit omvat ook opties om op je smart TV te kijken. Van populaire films en series tot documentaires, arthouse-producties en zelfs lokale Nederlandse content – er is voor ieder wat wils. Deze verscheidenheid aan aanbod maakt streamingdiensten tot een aantrekkelijke en veelzijdige keuze voor kijkers in Nederland.

Overzicht van streamingdiensten in Nederland

In Nederland hebben we een brede selectie aan streamingdiensten die elk hun eigen aanbod en unieke kenmerken hebben. Laten we eens een blik werpen op enkele van de populairste opties:

Netflix

Netflix, de pionier in de streaming wereld, blijft een dominante speler in Nederland. Met een uitgebreide bibliotheek van films, series, documentaires en originele producties biedt Netflix een gevarieerd aanbod voor alle streaming liefhebbers. De dienst staat bekend om zijn gebruikersvriendelijke interface en geïndividualiseerde aanbevelingen.

Videoland

Videoland, een streamingdienst met een sterke focus op Nederlandse producties, biedt een breed scala aan binnenlandse series, films en programma’s. Met pakketten variërend van €4,99 tot €11,99 per maand, is er voor elke kijker een geschikte optie beschikbaar.

Disney+

Disney+ is de streamingdienst voor fans van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic, beschikbaar op verschillende schermen tegelijk. Met een maandelijks abonnement van €10,99 of een jaarabonnement van €109,90, kunnen kijkers genieten van exclusieve Disney-content en klassieke titels.

HBO Max

HBO Max biedt toegang tot de hoogwaardige HBO-content en films en series van Warner Bros. Met een maandelijks abonnement van €7,99 kunnen kijkers genieten van enkele van de best gewaardeerde series en films.

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video, onderdeel van het Amazon Prime-lidmaatschap, biedt een breed scala aan films, series en originele producties. Het abonnement kost €4,99 per maand of €49,90 per jaar.

Sky Showtime

Sky Showtime is een nieuwkomer in de Nederlandse streaming markt en biedt een aanbod van films en series van verschillende populaire studio’s. Abonnementen zijn beschikbaar voor €8,99 per maand of €70,99 per jaar.

Apple TV

Apple TV+ is de streamingdienst van Apple, die zich richt op hoogwaardige originele series en films. Het abonnement kost €9,99 per maand.

ViaPlay

ViaPlay, een Scandinavische streamingdienst, biedt een gevarieerd aanbod aan films, series en live sportprogramma’s. De abonnementskosten zijn €15,99 per maand of €13,79 per maand bij een jaarabonnement.

Ziggo

Ziggo biedt haar klanten de mogelijkheid om naast het reguliere tv-aanbod ook een groot aantal series en films on demand te bekijken via Ziggo GO. Dit is inbegrepen bij de meeste Ziggo-abonnementen, zodat abonnees gemakkelijk toegang hebben. Daarnaast kunnen klanten ook aparte abonnementen afsluiten voor streamingdiensten zoals Netflix, Videoland en Disney+.

Pathé Thuis

Pathé Thuis is de video on demand-dienst van de Nederlandse bioscoopketen Pathé. Hier kun je de nieuwste films huren of kopen, zonder een abonnement af te sluiten, vaak al enkele weken na de bioscooprelease. De prijzen variëren per film, maar liggen meestal tussen de €5,99 en €17,99.

NPO

De publieke omroep biedt met de NPO Start app en website de mogelijkheid om programma’s van de NPO-zenders terug te kijken en afleveringen vooruit te bekijken. Dit aanbod is gratis toegankelijk voor iedereen in Nederland. Naast de reguliere tv-programma’s zijn er ook NPO Plus-exclusives beschikbaar.

Welke overige streamingdiensten zijn er in Nederland?

De overige streamingdiensten die in 2024 in Nederland beschikbaar zijn, zijn onder andere:

  • Paramount+ 
  • NLZIET (Gratis streamingdienst met Nederlandse content)
  • Discovery+ (Docu’s en realityseries)
  • Viaplay (Uitzendrechten voor de Formule 1)

Met zo’n breed aanbod aan streamingdiensten in Nederland kun je vrijwel alle films, bekende series en tv-programma’s on demand streamen. De beste streamingdiensten bieden vaak de mogelijkheid om content te downloaden voor offline kijken. Bij de betaalde diensten kun je meestal op meerdere schermen als je telefoon of tablet tegelijk kijken.

Beste streamingdiensten dieper uitgelicht

In het Nederlandse streaming landschap zijn enkele diensten duidelijk bovengemiddeld populair. Netflix, een pionier in de streaming wereld, blijft een dominante speler. Met een uitgebreide bibliotheek van films, series, documentaires en originele producties biedt Netflix voor elk wat wils. Netflix is een van de beste streamingdiensten in Nederland. De dienst staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en algoritmes die gepersonaliseerde kijk aanbevelingen doen.

Netflix: pionier in films en series de streaming wereld

Netflix is al jaren marktleider in Nederland en heeft een uitgebreid aanbod aan content. Van blockbuster films tot unieke series, Netflix heeft voor elke smaak wat wils. De service staat bekend om zijn uitstekende gebruikerservaring, waarbij algoritmes voor gepersonaliseerde aanbevelingen zorgen.

Videoland: focus op Nederlandse producties

Videoland, een Nederlandse streamingdienst, richt zich vooral op content die door Nederlandse producenten wordt gemaakt. Met een gevarieerd aanbod van Nederlandse series, films en documentaires, is Videoland een uitgelezen keuze voor liefhebbers van vaderlandse content.

Disney+: uitgelezen keuze voor Disney-fans

Disney+ is de streamingdienst voor fans van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. Met een uitgebreide bibliotheek aan klassieke Disney-films, recente blockbusters en exclusieve Disney+ Originals, is Disney+ de ideale keuze voor gezinnen en liefhebbers van het Disney-universum.

HBO Max: hoogwaardige HBO-content en Warner Bros. films

HBO Max biedt toegang tot de hoogwaardige content van HBO, met series als Game of Thrones, Succession en The Last of Us. Daarnaast bevat de dienst een indrukwekkende selectie films van Warner Bros waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor kijkers op zoek naar kwalitatief hoogstaande entertainment.

Vergelijkingen tussen streamingdiensten Nederland

Netflix en Videoland zijn beide populaire streamingdiensten met elk een uniek aanbod aan films en series. populaire streamingdiensten in Nederland, maar ze onderscheiden zich door verschillende kenmerken. Netflix is de grootste streamingdienst in Nederland, met ongeveer 90% van de Nederlandse gezinnen die een abonnement hebben. Videoland (RTL), daarentegen, richt zich vooral op Nederlands geproduceerde content en heeft een bredere selectie van buitenlandse series en kinderfilms die je kunt kijken.

Netflix vs. Videoland

Netflix biedt een uitgebreide bibliotheek aan films, series, documentaires en originele producties in verschillende genres. De dienst staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van kijkgedrag. Videoland heeft een sterke focus op Nederlandse producties, maar heeft ook een breed aanbod aan buitenlandse content en kinderfilms.

Wat betreft prijzen, biedt Netflix drie soorten abonnementen: Basic (€7,99/maand), Standard (€13,99/maand) en Premium (€15,99/maand). Videoland kent drie pakketten: Basic (€4,99/maand), Plus (€9,99/maand) en Premium (€14,99/maand). Beide diensten bieden verschillende mogelijkheden voor gelijktijdig streamen en profielbeheer.

Disney+ vs. Netflix

Disney+, de streamingdienst van Disney, richt zich voornamelijk op films en series uit de Disney, Pixar, Marvel en Star Wars franchises. Met een abonnementsprijs van €9,99 per maand of €99,90 per jaar, is Disney+ een aantrekkelijke optie voor Disney-fans. Netflix daarentegen biedt een veel breder scala aan content, variërend van populaire series zoals The Mandalorian tot documentaires en originele producties.

HBO Max vs. Netflix

HBO Max is de streamingdienst van Warner Media, die films en series aanbiedt van Warner Bros., HBO, DC Comics en Cartoon Network. Met een focus op hoogwaardige content zoals Game of Thrones en Succession, positioneert HBO Max zich als een premium streamingdienst. Netflix daarentegen heeft een bredere selectie en richt zich op een meer diverse doelgroep.

Hoewel deze streamingdiensten zich op verschillende manieren profileren, bieden ze allemaal hoogwaardige content aan die voldoet aan de diverse voorkeuren van kijkers in Nederland.

Kosten en abonnements mogelijkheden

Voor veel mensen is de prijs van streamingdiensten een belangrijke factor bij het maken van een keuze. In deze sectie geven we een overzicht van de prijzen en abonnementen mogelijkheden van enkele populaire streamingdiensten in Nederland.

Prijzen en pakketten van verschillende streamingdiensten

StreamingdienstBasisprijs per maandAanvullende pakketten
Netflix€8,99Standard (€13,99) en Premium (€18,99)
Amazon Prime Video€4,99Jaarabonnement: €49,90
Discovery+€3,99 (entertainment) of €5,99 (entertainment & sport)
Apple TV+€9,99Inbegrepen bij Apple One (€19,95)
Disney+€10,99Jaarabonnement: €109,90 (15% besparing)

Zoals te zien, varieert de prijs voor prijzen en pakketten van verschillende streamingdiensten aanzienlijk. Netflix biedt verschillende abonnementsformules, terwijl andere diensten zoals Amazon Prime Video en Discovery+ een eenvoudiger prijsmodel hanteren. Bij sommige diensten zoals Apple TV+ en Disney+ zijn er ook jaarabonnementen waarmee je kunt besparen.

Streamingdiensten voor specifieke doelgroepen

De streaming wereld biedt opties voor verschillende soorten kijkers in Nederland. Of je nu een sportliefhebber, gezinslid of liefhebber bent van Nederlandse content – er zijn streamingdiensten die zich speciaal op jouw interesses richten.

Sportliefhebbers

Voor sportliefhebbers zijn er diensten als ESPN Compleet, Ziggo Sport Totaal en Viaplay die uitzendrechten hebben voor populaire sportevenementen zoals de Eredivisie, Premier League en Formule 1. Deze diensten bieden een uitgebreid aanbod aan live sport en extra programma’s voor een volledig sportbeleving.

Gezinnen met kinderen

Gezinnen met kinderen kunnen terecht bij Disney+, de streamingdienst die exclusieve toegang biedt tot de rijke bibliotheek van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic content. Met een focus op familie-entertainment is Disney+ een favoriete keuze voor ouders die op zoek zijn naar hoogwaardige, veilige content voor hun kinderen.

Liefhebbers van Nederlandse content

Streamingdienst Videoland onderscheidt zich door haar sterke focus op Nederlandse producties, naast het internationale aanbod. Voor liefhebbers van lokale content is Videoland een populaire keuze, met een uitgebreide selectie aan Nederlandse films, series en documentaires.

De toekomst van streamingdiensten in Nederland

De streaming markt in Nederland blijft zich snel ontwikkelen, waarbij er regelmatig nieuwe diensten en uitbreidingen worden gelanceerd. In 2023 introduceerde bijvoorbeeld SkyShowtime zijn dienst in Nederland, terwijl bestaande partijen zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ hun aanbod blijven uitbreiden.

Innovaties en technologische ontwikkelingen

Naast de toevoeging van nieuwe spelers en content, zien we ook interessante innovaties en technologische ontwikkelingen in de streaming wereld. Dankzij self-cleaning systems, multi-stage filtration, smartphone monitoring en smart filters wordt de kijkervaring steeds beter. 

De toepassing van deze nieuwe diensten en uitbreidingen en innovaties en technologische ontwikkelingen zal de Nederlandse streamingmarkt de komende jaren verder transformeren en de kijkervaring blijven verbeteren.

Conclusie

De streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse medialandschap. Met een groeiend aanbod aan diverse streamingdiensten, elk met hun eigen unieke content en functionaliteiten, hebben kijkers in Nederland een ruime keuze. De populariteit van streamingdiensten blijft toenemen, met Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en HBO Max als enkele van de grootste spelers op de Nederlandse markt.

Naast de grote internationale streamingdiensten zijn er ook lokale aanbieders zoals Videoland en NPO Start en NPO Plus, die zich richten op specifieke doelgroepen en content. De toekomst van streamingdiensten in Nederland ziet er veelbelovend uit, met innovaties op het gebied van technologie, filtering en gebruiksvriendelijkheid.

Of je nu op zoek bent naar de nieuwste films, populaire series, exclusieve originals of juist Nederlandse producties, de keuze aan streamingdiensten biedt voor ieder wat wils. Met de komst van IPTV aanbieders als IPTV-kopen.com en Smart IPTV apps of een IPTV box wordt het nog gemakkelijker. Met een IPTV abonnement heb je toegang tot alle streamingdiensten!